Utrikes.

2014-01-21 10:13
Syrier i Sverige vill hellre se att världssamfundet tvingar bort Assad-regimen än ytterligare en fredskonferens. ”Han är en terrorist”, säger en medlem i nätverket Samling för Syriska Aktivister i Sverige.  Bild: Khalil Hamra/TT
Syrier i Sverige vill hellre se att världssamfundet tvingar bort Assad-regimen än ytterligare en fredskonferens. ”Han är en terrorist”, säger en medlem i nätverket Samling för Syriska Aktivister i Sverige.

Syrier i Sverige: Varför förhandlar ni om fred?

Imorgon inleds den internationella fredskonferensen Geneve II i Schweiz. Det uttalade syftet är att hitta en politisk lösning på konflikterna i Syrien. Men många syrier i Sverige skulle hellre se att världssamfundet tvingar bort Assad-regimen än ytterligare en fredskonferens.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Under månader har FN, USA och ryska diplomater försökt övertala regimen och oppositionen att medverka vid fredskonferensen som inleds imorgon onsdag. Så sent som i slutet av förra veckan var det ännu oklart vem som ska representera den splittrade oppositionen.

Den syriska regeringen har meddelat sin medverkan i samtalen under konferensen men har tillagt att dess delegation inte ämnar ”överlämna någon makt till någon”, enligt BBC News.

Syriens utrikesminister sa att regeringens representanter skickas till konferensen av president Bashar al-Assad för att ”fullfölja det syriska folkets krav, att först och främst eliminera terrorismen”. Syriska tjänstemän kallar rutinmässigt alla i opposition mot presidenten för terrorister.

Den viktiga Syriska Nationella Koalitionen, en koalition av oppositionella grupper, har in i det längsta inte kunnat enas om ifall de ska förhandla med regeringen eller inte. Andra oppositionella grupperingar har helt förkastat samtalen. Det är inte heller klart om representanter för Fria Syriska Armén (FSA), ett nätverk av pro-demokratiska grupper, kommer att delta i förhandlingarna.

Islamiska fronten, en inflytelserik islamistisk allians av sju rebellgrupper, har meddelat att de betraktar varje deltagande vid konferensen som ett förräderi, rapporterar BBC News.

De två huvudprotagonisterna har oförsonliga och rakt motsatta krav. Regimen vägrar gå med på Assads avgång medan Syriska Nationella Koalitionen gjort klart att Assad inte ska ha någon del i den nya övergångsregering som föreslås i Genève-kommunikén.

”USA vill behålla Assad”

En medlem inom nätverket Samling för Syriska Aktivister i Sverige, vi kallar honom Ali eftersom han inte vill framträda med sitt riktiga namn, anser att det enda som kan stoppa Bashar al-Assad och lägga grunderna till en varaktig fred är kraftiga påtryckningar från ett enat säkerhetsråd och från världens länder, inte minst USA.

– När USA och Frankrike krävde att Assad drog tillbaka sina trupper från Libanon 2005 så gjorde han det. När världen krävde att Syrien skulle överlämna sina kemiska vapen under internationell kontroll så gjorde han det. USA och resten av världen måste sätta hårt mot hårt nu också, menar han.

Alis uppfattning är att USA vill behålla Assad, möjligen i en något annorlunda skepnad, men det löser ingenting, enligt honom.

– Han är en terrorist. Hela världen vet vad som händer men vänder ryggen till. De arrangerar fredskonferensen Geneve II utan att vi, det syriska folket, får veta vad som egentligen står på agendan, säger han.

Fredskonferensen

Enligt uppgift är det innehållet i den så kallade Genève-kommunikén, framtagen av FN-ledda Action Group for Syria, som ska ligga till grund för fredssamtalen.

Kommunikén slår fast att varje politisk uppgörelse under konferensen måste syfta mot en framtid i Syrien som inkluderar alla syrier, vara trovärdig och uppnås utan vidare blodspillan och våld.

Viktiga steg inkluderar bland annat bildandet av en övergångsregering som kan bestå både av regeringsmedlemmar och representanter för oppositionen, fria och allmänna val inom ramen för ett flerpartisystem och lika möjligheter för både kvinnor och män att delta i nyuppbyggnaden av det politiska och rättsliga systemet och institutionerna.