Utrikes.

2020-04-01 10:10
Somalia skickar 20 läkare till hårt coronadrabbade Italien. Foto: TT/AP
Somalia skickar 20 läkare till hårt coronadrabbade Italien.
Puffetikett
Dagens ETC

Somaliska läkare flygs till coronakrisens Italien

Hårt drabbade Italien får hjälp av Somalia i kampen mot coronaviruset. 20 somaliska läkare är på väg för att hjälpa svårt sjuka patienter där.

De 20 läkarna kommer från Mogadishu University och ställer upp frivilligt efter att Italiens regering bett om förstärkning. Somalia har hittills tre bekräftade fall av corona, enligt WHO.

”De skickas efter att Italiens regering ropat på hjälp, och de är nu redo och väntar på sitt chartrade plan till Italien” säger Ismail Mukhtar Orongo, som är talesperson för Somalias regering till nyhetsbyrån Anadolu Agency.

Kring 12 000 döda

Italien är det land som drabbats hårdast av coronaviruset. Dödssiffran ligger kring 12 000 personer och fortsätter att stiga. Många läkare och sjuk­sköterskor har blivit smittade av viruset och ett flertal har dött.

Förra veckan anlände även läkare och sjuksköterskor från Kuba för att hjälpa Italiens hårt prövade sjukvård. Kuba skickade skickade ett team med 52 läkare och sjuksköterskor. Det är det första sjukvårdsteamet som landet skickar till Europa. De har tidigare erfarenhet av att behandla ebolaviruset.

De kubanska läkarna kommer att arbeta på fältsjukhuset i Bergamo som ligger i Lombardien och är den region som är allra hårdast drabbad av coronautbrottet.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Corona i Italien

Omkring 12 000 har dött av coronaviruset i Italien.

Landet står därmed för över en tredjedel av alla dödsfall under coronapandemin.

I lördags intensivvårdades 3 850 personer.

Premiärminister Giuseppe Conte informerade i lördags om ett stödpaket på 47 miljarder kronor som ska hjälpa de mest utsatta i landet med matkuponger och matpaket.