Utrikes.

2020-03-30 11:13
Portugals inrikesminister Eduardo Cabrita. Bild: Hilda Arneback/TT
Portugals inrikesminister Eduardo Cabrita.
Puffetikett
Dagens ETC

Portugals asylsökande får rätt till välfärd under coronakrisen

Asylsökande i Portugal kommer att betraktas som permanenta medborgare under coronakrisen. De kan därmed ta del av landets sjukvård och välfärd.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I lördags meddelade Portugals regering att alla migranter och asylsökande som bor i landet och har en pågående asylansökan kommer att få rätt till landets välfärdstjänster redan från och med måndag.

De nya rättigheterna kommer att gälla fram till 1 juli i år och kan eventuellt förlängas beroende på hur coronakrisen fortlöper.

”Det är ett solidariskt samhälles plikt att i kristider ge immigranter tillgång till vård och social trygghet”, säger Portugals inrikesminister Eduardo Cabrita till Euronews.

De flesta av landets asylsökande och migranter kommer från Brasilien följt av Rumänien och Ukraina.

Men förslaget handlar inte bara om solidaritet utan är även en säkerhetsåtgärd för landet. Regeringen vill minimera risken att asylsökande smittar personal som arbetar med att bevaka landets gränser. Landet stängde gränserna mot Spanien för två veckor sedan.

Portugals grannland Spanien är ett av de länder i världen som drabbats hårdast av coronautbrottet och har i nuläget nästan 7 000 döda av viruset. I Portugal har hittills bara strax över 100 personer dött av corona.