På plats i USA.

2020-03-30 10:48
  • Gatorna i New York sjuder vanligtvis av liv och rörelse. Men under coronakrisen är det bara ett fåtal som rör sig utomhus. Bild: John Minchillo/AP
    Gatorna i New York sjuder vanligtvis av liv och rörelse. Men under coronakrisen är det bara ett fåtal som rör sig utomhus.
  • Bild: Mark Lennihan/AP
    Bild: Mark Lennihan/AP
Puffetikett
Dagens ETC

Coronachock i USA – arbetslöshet skjuter i höjden

Månadsskiftet närmar sig och miljontals amerikaner undrar hur de ska kunna betala hyran. Bara på en vecka har 3,3 miljoner registrerat sig som arbetslösa. Villkoren skiljer sig kraftigt mellan olika branscher men så länge USA står på sparlåga behöver både anställda och småföretagare akut hjälp.

”Jag förstår inte hur man kan säga ”stäng ner” utan att kompensera dem för det”, säger Annelies Goger på liberala tankesmedjan Brookings institution.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Efter att ha vaknat med lätt hosta och en känsla av att inte kunna dra ner luft hela vägen i lungorna har jag under tolv dagar isolerat mig i min lägenhet i Brooklyn. Genom fönstret har jag sett antalet människor bli färre men munskydden fler. När jag vågar mig ut, långt efter alla symptom försvunnit, räcker det att gå en kort promenad nedför gatan för att inse något extremt har hänt.

Utanför en livsmedelsaffär väntar en kö på fyra personer på att få komma in. Stängt är det på nagelsalonger, rese­byrån, bageriet, gymmet, cigarrshoppen, mäklarkontor, barer, vintagebutiker och den annars dygnet runt-öppna mexikanska dinern. Det lyser inne på en handfull restauranger, de som fortfarande har öppet för take away och utkörning. Apotek och spritbutiker får ha öppet men bara ta in ett litet antal kunder åt gången. I sociala medier postas varje dag spöklika bilder från Manhattan. Times Square är öde och ridån på teatrarna på Broadway är neddragna på obestämd tid.

Jag kan promenera hem igen och fortsätta jobba. Men miljontals människor har inte den möjligheten.

Hälften saknar besparingar

Skräckprognoser säger att arbetslösheten kan stiga till 20 procent. Samtidigt som kongressen förhandlat fram ett rekordstort räddnings­paket har desperationen stigit bland amerikanerna. Månadsskiftet närmar sig – hur ska hyror, amorteringar, sjukförsäkringspremier och mat betalas? Runt hälften av USA:s befolkning lever ”paycheck to paycheck” och saknar besparingar. För dem som jobbar inom arbetaryrken är siffran runt 78 procent.

Kommer det enorma stödpaketet på 20 000 miljarder kronor att hålla dem ovanför ytan?

Vilka är de mest sårbara grupperna?


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Onödigt krånglig byråkrati

Annelies Goger, fellow på tanke­smedjan Brookings institution, har intervjuat arbetstagare som drabbats av krisen. Att hotell- och restaurangnäringen påverkas hårt står redan klart och hon lyfter även fram grupper som äldre låginkomsttagare, hemlösa och interner på fängelser. Och småföretagare, som hennes egen far som är i byggbranschen.

– Hans leverantörer slår igen. Så trots att han kvalar in som en oumbärlig verksamhet som får fortsätta arbeta så går det inte då han inte får de leveranser han behöver.

Det federala krispaketet ger småföretagare möjlighet till lån vilka senare kan efterskänkas om företaget behåller sina anställda. En onödigt krånglig lösning, menar Annelies Goger.

– Verksamheter beordras att stänga och uppmanas sedan att ta ett lån. De tvingas fylla i mängder av formulär och gå igenom en massa byråkrati för att få nödhjälp. Jag förstår inte hur man kan säga ”stäng ner” utan att kompensera dem för det.

Många har permitterat

Annelies Goger lyfter istället fram Danmarks och Storbritanniens modeller där staten går in och betalar större delen av lönen om företaget behåller personal genom krisen.

– I USA ser jag folk prata om det på Twitter men inte bland politiker.

Det är äldre anställda som har mest att förlora när företag släpper personal, spår hon.

– Jag är rädd att vi kommer att se en tsunami av pensioneringar, att arbetsgivare inte kommer att återanställa sina äldre anställda. Många företag har redan permitterat folk och att inte ta tillbaka dem är en annan sak än att ta initiativ till uppsägningar när det inte pågår en kris.

Läs vidare på nästa sida: Industrin: ”Bra att facket nu visar lite ryggrad”

3,3

Så många miljoner amerikaner skrev in sig som arbetslösa under vecka 12, att jämföra med 282 000 veckan före, innan coronakrisen i landet startade.