Kultur & Nöje.

2021-10-19 16:00
  • Lauren Groff är aktuell med den nya romanen ”Matrix”.  Bild: Adam Sundman
    Lauren Groff är aktuell med den nya romanen ”Matrix”.
Puffetikett
Dagens ETC

Lauren Groff: Skriv kontrakt med din man om egentid

Barack Obamas favoritförfattare skriver om kvinnor i kamp med Gud och en förtyckande värld. Dagens ETC:s Vesna Prekopic träffade Lauren Groff och fick tips om hur man som kvinna överlever ett skrivande liv och familj.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det är tur att en bild inte säger mer än tusen ord, för i sådant fall hade det strikta pressfotots Lauren Groff inte varit ett dugg sprudlande i verkligheten. När jag säger det till henne skrattar hon först högt och lutar sig sedan mot mig och säger med låg röst att det är för att i USA kan inte kvinnliga författare le på officiella foton om de ska tas på allvar. Och så ler hon stort.

Den prisade amerikanska författaren Lauren Groff är på Sverigebesök med anledning av att hennes senaste roman ”Matrix” har översatts till svenska och att hon därmed introduceras för en svensk publik. Med tanke på hur snabba vi är i Sverige på att snappa upp allt som är trendigt och framgångsrikt i USA är det lite av ett mysterium att hon är relativt okänd i Sverige. Inte bara har hon varit en av finalisterna till National Book Award tre gånger, senast i år med ”Matrix”, hon har också hyllats av Barack Obama som 2015 valde ut hennes relationsroman ”Fates and Furies” som sin favoritbok.

Böcker är författarens spöke

”Matrix” handlar om Marie de France som levde på 1100-talet och istället för att få leva livets glada dagar vid det franska hovet, förpassades till ett nunne­kloster i England. Karaktären bygger på den franska poeten Marie de France vars liv man inte nästan vet något om, och som Lauren Groff varit besatt av i över 20 års tid. Eftersom det nästan inte finns någon information alls om den verkliga Marie de France har Lauren Groff fått skapa sin romanfigur Marie de France genom att gå tillbaka till de bevarade dikterna som finns, korta berättade dikter som kallas lais, för att i språket och de litterära bilderna hitta ledtrådar om hur denna medeltidskvinna tänkte och kände och vad hon ville med livet. Utifrån det har Lauren Groff mejslat fram en komplex människa.

– Böcker är på sätt och vis författarens spöke, så det kändes som att jag fick ta del av hennes själ, utan att egentligen veta något om hennes liv. När man läser hennes lais vecklas en överväldigande personlighet ut sig – som tar plats och är ambitiös – så jag ville skapa en karaktär som matchade den själ som trädde fram i hennes texter.

Skriv från den oälskades plats

Att Marie de France i Lauren Groffs version porträtteras som för ful för att bli bortgift och därför förpassas till ett nunne­kloster, var ett medvetet drag. Hon ville inte att Marie skulle passa in i den tidens feminina mall med de förväntningar som följde. Marie var tvungen att vara en borderline-karaktär, hon var tvungen att vara mitt emellan man och kvinna, och att befinna sig i ett mellanrum som historiskt inte varit utforskat, förklarar Lauren Groff.

– Människor som som inte kunnat könsbestämmas har alltid funnits, men har inte blivit sedda, vare sig i historiska skildringar eller i fiktionen. Jag ville att Marie skulle vara en udda typ. Det är omöjligt att som författare beskriva ett skeende eller att kritisera en ordning från en mittenposition. Man måste göra det från utkanten, från den oönskades och oälskades plats, säger Lauren Groff.

”Att leva i ett så kvinnohatande samhälle är skadligt för alla” – Det för oss in på ett resonemang om den sorg hon kände för hur Hillary Clinton blivit behandlad och hur misogynt USA är.

– Jag tror verkligen att USA är så misogynt att vi aldrig någonsin kommer att få en kvinna som president, eller i alla fall inte på väldigt, väldigt länge, och det gör mig så otroligt ledsen. För allas skull, även för männens skull. Att leva i ett så kvinnohatande samhälle är skadligt för alla. Jag ser hur mina två söner påverkas av det, eftersom budskapet de möts av överallt  är att halva världens befolkning inte är värd något, säger Lauren Groff.

Hennes eget sätt att värdesätta sig själv är att vara noga med att få göra det hon vill göra – skriva. Hon berättar att hon försjunker i skrivandet så fort hon vaknar och avskärmar sig helt från omvärlden, inget får störa medan hon är i det. Först när skrivtiden är över, slutar isoleringen och hon kan vara med sina fantastiska barn, men inte innan, säger hon.

Hur fungerar det med familjelivet, vad säger din man?

– Tro det eller ej, men vi har faktiskt ett kontrakt som reglerar vår relation som vi skrev innan våra barn föddes. Min mamma gav upp sin egen ambition att bli läkare för att min pappa skulle kunna bli det, och jag har sett och upplevt hur det gjorde henne fylld med ilska. Jag ville inte bli arg och bitter på mina barn eller min man för att jag inte följde mina drömmar, så vi satte oss ner och skrev ett avtal som reglerar hur vi fördelar hem- och hushållsarbete och att ta hand om barnen. Det är det bästa tips jag har till alla unga kreativa kvinnor jag möter om de inte vill bli bittra eller arga på livet. Det finns så många förväntningar på oss kvinnor, särskilt när vi blir mammor, så man måste reda ut vad man vill göra och inte i en relation, för att inte känna sig inburad, säger Lauren Groff.

Kvinnor som brottas med Gud

Medeltidsromanen ”Matrix” är den första delen av en tänkt triptyk. Den andra kommer att utspela sig 1609 och ska handla om en slags kvinnlig Robinson Crusoe, och den tredje kommer att utspelas 2021. Den röda tråden är att kvinnorna i alla böckerna brottas med Gud, konstruktionerna som finns av Gud och om relationen mellan Gud och kvinnan. Det är frågor som Lauren Groff själv brottas med.

– Jag brottas konstant med de här frågorna. De personer jag älskar mest inom litteraturen är de vars kamp man känner. Det jag kan oroas för när jag ser hur stor plats skärmarna har i våra liv, är att vi glömmer att kampen ingår i att vara människa. De gör att både glädjen och plågan med att vara vid liv mattas av. Livet är en plågsam kamp och det ska vara en plågsam kamp, men i den där plågan finns också källor till massiv skönhet

Lauren Groff

Född 1978. Bor i USA.

Hon är en av de nominerade till National book awards 2021 (romanen ”Matrix”), 2018 (novellsamlingen ”Florida”), 2015 (romanen ”Fates and Furies”). Årets vinnare presenteras den 17 november.

Lauren Groff skriver regelbundet bland annat för The New Yorker och The Atlantic.

Har skrivit fyra romaner och två novellsamlingar. Novellen ”Den mörka zonen” publicerades först i The New Yorker (2016) för att sedan ingå i novellsamlingen ”Florida” (2018) och gavs ut på svenska av Aspekt förlag 2018. ”Matrix” är den första av hennes romaner att ges ut i svensk översättning.

Matrix

Översättare: Bogg Johanna Karlsson

Förlag: Bookmark Förlag

Antal sidor: 283

Utgiven: 2021-10-12