Inrikes.

2020-04-01 11:45
Torun Boucher (V) / Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd i Stockholm. Bild: Björn Dalin / Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Torun Boucher (V) / Jonas Naddebo (C), kulturborgarråd i Stockholm.
Puffetikett
Dagens ETC

Stark kritik mot kulturens krisfond i Stockholm: ”En kalldusch”

Centerpartiets kulturborgarråd Jonas Naddebo vill inrätta en krisfond för kulturen i Stockholm. 20 miljoner kronor ska kunna sökas av kulturaktörer för att täcka uteblivna intäkter till följd av coronakrisen.

Men både kulturarbetare och Vänsterpartiet är kritiska mot att pengarna ska tas från kulturstödet.

– Man tar med ena handen och ger med den andra, säger Torun Boucher (V), vice ordförande i kulturnämnden, till Dagens ETC.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

På tisdagskvällen lade Stockholms stads kulturborgarråd Jonas Naddebo (C) ett förslag om en temporär krisfond för kultursektorn, till följd av coronakrisen. Fonden på 20 miljoner kronor ska inrättas för att utsatta kulturaktörer ska kunna söka pengar, för uteblivna intäkter från biljettförsäljning och täcka hyror med mera.

– Vi står inför en stor kris och kommer inte att kunna rädda alla, så vi måste göra hårda prioriteringar, säger Jonas Naddebo i en intervju med DN.

Pengarna till krisfonden ska tas från kulturstödet, vilket innebär att årets resterande kulturstöd uteblir.

– Det handlar om enstaka produktioner, projekt eller kulturarrangemang som blir lidande. Vi gör denna omfördelning eftersom vi måste slå vakt om det vi redan har. Men jag tror och hoppas att alla förstår att vi måste göra hårda prioriteringar i dessa tider, säger Naddebo till DN.

Flera kulturarbetare har varit kritiska till krisfondens omfördelning från kulturstödet.

”Jag förstår inte? En krisfond som tömmer/kapar en annan inkomstkälla för kulturskapare?”, skriver artisten Sibille Attar på Twitter.

Kulturskribenten och författaren Elin Grelsson Almestad skriver ”Det är ju bara bollande med siffror i samma pyttelilla budget”.

Regissören Patrik Franke skriver: ”Det är ett falsarium att kalla detta för Stockholms krisfond till kulturen, då pengarna kommer att förflyttas från de planerade bidragen för 2021. Kulturborgarråd Naddebo ber praktiskt taget det fria kulturlivet att leva ur hand i mun under en längre oviss framtid.”

Kritik från politiker

Även Vänsterpartiet i Stockholm är starkt kritiska, och menar att det är fel att kalla omfördelningen för en satsning.

– En krisfond är ju jättebra, men när jag läste förslaget lite mer utförligt och såg att pengarna ska tas av det resterande kulturstödet, då fick jag en kalldusch, säger Torun Boucher (V), vice ordförande i kulturnämnden, till Dagens ETC.

– Man tar med den ena handen och ger med den andra. De som redan är fattiga ska förlora ännu mer, fortsätter hon.

Enligt Jonas Naddebo är krisfonden främst till för att rädda de verksamheter som redan har kulturstöd på över 300 000 kronor.
Torun Boucher delar Naddebos syn på att hjälpa de fasta scenerna och institutionerna som har egna lokaler. Men hon menar att det indragna kulturstödet samtidigt riskerar att drabba många mindre aktörer, med en budget som är knaper redan innan coronakrisen.

– Man tar av det resterande kulturstödet. Det är många som har sökt och är helt beroende av de pengarna till hösten, och som inte kommer att få något nu. Det är oroväckande med alla små kulturaktörer som kanske inte har några buffertar alls. Vår kultur går ju redan på svältkost.

Var ska pengarna tas ifrån istället?

– I Stockholms stad finns den centrala medelsreserven, som ska kunna finansiera oförutsedda kostnader. Det vore mer relevant att ta pengarna därifrån, säger Torun Boucher.