Inrikes.

2020-04-01 10:45
Familjen Hjorth Warlenius skaffade valpen Selma under coronapandemin. Bild: Privat
Familjen Hjorth Warlenius skaffade valpen Selma under coronapandemin.
Puffetikett
Dagens ETC

Många vill ha hundsällskap i coronakrisen

Att jobba hemma eller sitta isolerad ökar suget på att skaffa en fyrbent vän. Nu passar folk på att skaffa hund under coronakrisen – och hemlösa hundar hittar nya familjer.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Långa dagar inomhus utan social kontakt gör att många längtar efter ett husdjur. Familjen Hjorth Warlenius i Hägersten, södra Stockholm, blev med valp mitt i coronakrisen. Det var hos pappan som intresset började växa.

– Rikard har velat ha hund länge och barnen också. Jag är kattmänniska men de har långsamt malt ner mitt motstånd. Coronan knuffade oss liksom över beslutskanten eftersom vi båda jobbar på universitetet och är distansjobbare fram till i höst, berättar Lina Hjorth Warlenius.

Familjens tre barn är också sugna på att ta hand om busiga Jack Russel-valpen Selma.

Och fler verkar sukta efter en gosig hund. Organisationen Hundar utan hem berättar att telefonen har börjat ringa mycket oftare under de senaste veckorna.

– Det är väldigt många som vill vara jourhem åt hundar nu. Det är ungefär dubbelt så många som hör av sig mot vad det brukar vara, säger Carina Olsson som är ordförande för organisationen.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Tänka långsiktigt

Att vara jourhem innebär att ta hand om en hund som blivit övergiven tills hunden kommer tillbaka till sin ägare eller får ett permanent hem.

– Det kan handla om att ägaren själv är sjuk i corona och inte kan ta hand om sin hund, eller om gamla människor som hamnat på äldreboende, säger Carina Olsson.

Hon tycker att det är bra att de som bara vill ha hund nu under coronaperioden väljer att vara jourhem och inte skaffar hund på riktigt.

– Det är bäst att man tänker långsiktigt när man skaffar hund och inte bara under den här perioden, säger hon.

Global trend

Och coronahundarna verkar vara en global trend. I Spanien rapporteras det om att många skaffar hund eftersom hundpromenader är ett giltigt skäl för att lämna den stränga karantänen. Annars är det helt förbjudet att lämna hemmet om man inte ska handla mat eller medicin.

Hundorganisationer varnar nu för att många som skaffat hund kanske överger hundarna efter karantänen och flera organisationer som adopterar bort hundar funderar på att pausa verksamheten.

Även coronadrabbade New York ser en rykande efterfrågan på husdjur. Och många föreningar för hemlösa hundar har helt enkelt slut på hundar.

Nättidningen Bloomberg skriver om paret Tom Drescher och Becky Nolin som precis adopterat tioåriga blandrasen Goldie.

De ville erbjuda den gamla hunden, som dessutom har cancer, ett bekvämt hem och såg tiden i karantän som ett bra tillfälle att installera henne.