Inrikes.

2020-04-01 09:20
 • Ambulanspersonal larmar om brist på skyddsutrustning hos hemtjänsten. Bild: Anders Wiklund/TT
  Ambulanspersonal larmar om brist på skyddsutrustning hos hemtjänsten.
 • Dennis Selsborg, regionchef för ­Vardagas hemtjänst. Bild: Vardaga
  Dennis Selsborg, regionchef för ­Vardagas hemtjänst.
 • Makan Afshinnejad, presschef på Attendo. Bild: Attendo
  Makan Afshinnejad, presschef på Attendo.
Puffetikett
Dagens ETC

Larmet: Hemtjänsten riskerar att smitta äldre

Personer över 70 rekommenderas att isolera sig och avstå från sociala kontakter på grund av risken att de smittas av coronaviruset covid-19.

Men till Dagens ETC larmar ambulanssjukvårdspersonal om att rutinerna och skyddsutrustningen som finns inom hemtjänsten riskerar både brukares och anställdas hälsa. Och att dåliga anställningsvillkor gör att kritiken tystnar.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Avsaknad av basal information om handhygien, privata kläder och brist på så grundläggande skyddsutrustning som plastförkläden. När Dagens ETC pratar med en anställd inom ambulanssjukvården är kritiken mot de bristande smitto­rutinerna inom hemtjänsten allvarlig. Hon berättar att hon flera gånger har fått hämta upp äldre personer med tydliga tecken på covid-19 som har följt Folkhälsomyndighetens råd och självisolerat med undantag för hemtjänsten, som de är beroende av för att klara sig.

– En patient, över 90 år gammal, grät hela vägen in till sjukhuset. Hen hade bara hållit sig inne och bara träffat hemtjänsten och kunde inte förstå hur hen hade blivit smittad.

Många timanställda

Personen som Dagens ETC varit i kontakt med betonar att många som jobbar inom hemtjänsten är timanställda och har svårt att säga ifrån. Hon ser därför inte det som de anställdas fel att deras utrustning är otillräcklig eller, i vissa fall, inte har utbildats i hur skyddsutrustning ska användas. Hemtjänstföretagen tar inte sitt ansvar för att ge personalen tillräcklig utbildning och skyddsutrustning.

– Jag talade med en person som hade gjort ett eget visir av overheadpapper, och det är ju bra, men sedan tog personen av visiret och rörde det med samma handskar hen använt inne hos patienten. Då blir det kontaminerat. Två andra hade virat plastpåsar kring sina ansikten i stället för ansiktsmask. Samtidigt har vi i ambulanserna gasmask och all annan utrustning vi kan behöva, och det finns väldigt noggranna rutiner kring att allting ska spritas och rengöras hela tiden.

Larmet från ambulanssjukvården kommer inte som en chock för Kommunal, som organiserar många inom hemtjänsten. Förra veckan visade en enkät som över 2 000 av Kommunals skyddsombud besvarat att en tredjedel i hemtjänsten har jobbat utan rätt skydd under coronapandemin. 75 procent i hemtjänsten kände oro över tillgången till skyddsutrustning. Kommunal ser att det finns två saker att förhålla sig till som just nu är extra viktiga för de som arbetar inom hemtjänsten – dels det som kallas basala hygienrutiner, som de ska utbildas i enligt Socialstyrelsens föreskrift, och dels utrustningen.

– Vi har till exempel drivit att alla ska ha arbetskläder sedan 2008, men det är fortfarande så att det finns medlemmar som måste använda sina privata kläder, eftersom arbetsgivarna inte följer rådande föreskrifter, säger Ann Georgsson, förbundsombudsman för Kommunal.

Det extrema läget med en samhällsfarlig sjukdom som är mycket allvarlig innebär att det är extra viktigt att personal, inte minst inom hemtjänsten, har möjlighet att till exempel sprita händerna innan man går innanför dörren vid besök. Georgsson understryker vikten av att det finns extra plastförkläden, engångshandskar och annan skyddsutrustning, att personalen har rätt utbildning så att varje besök hanteras som att det finns risk för smittspridning.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Antalen personal kring varje vård- och omsorgstagare bör minimeras, det är viktigt att de basala hygienrutinerna följs, arbetskläder ska tas av på jobbet och tvättas av arbetsgivaren. Det är svårt i äldreomsorgen, precis som det är för dig och mig, att veta om man bär smitta, därför är det enormt viktigt att vara både proaktiv och preventiv. Det är katastrof om vi inte har en äldreomsorg som klarar av att möta covid-19 eftersom hela samhällets insatser går ut på att skydda de äldre, säger Georgsson.

”Tar tempen inför pass”

Hos Attendo, som driver hemtjänst i flera delar av Sverige, har det införts extra rutiner i samband med covid-19, enligt företagets presschef Makan Afshinnejad.

– Vi har rigorösa hygien­rutiner generellt. Nu ställer vi kritiska frågor kring symtom och tar tempen på våra anställda inför varje arbetspass. I övrigt understryker vi vikten av basala hygienrutiner och att hålla avstånd i den mån det är möjligt.

Hur är det med säkerhetsutrustning, har era anställda tillgång till det?

– I dagsläget har vi tillgång till den utrustning som krävs. Det gäller plastförkläden, handskar och handdesinfektion. Det finns även tillgång till visir. Vi har också rutiner kring hur man använder skyddsutrustning.

Även hos Vardaga finns nya rutiner, enligt Dennis Selsborg, som är regionchef för företagets hemtjänst.

– Grundprincipen är att vi alltid håller oss till den basala hygienen och det normala är att våra anställda har engångsförkläde, kortärmat, handskar och handsprit. När vi möter äldre som har symtom eller konstaterad smitta har vi nu ökad grad av utrustning i form av munskydd och visir.

Är alla utbildade i hur skyddsutrustningen ska användas?

– Innan varje pass har vi rapportmöte, då kan vi komma med extra utbildning och instruktioner kring hur vi hanterar utrustningen. Hygien­utbildning går vi igenom varje år, men nu trycker vi på det ännu oftare.

Kommunerna slår larm

En rapport från Sveriges länsstyrelser som SVT har tagit del av uppgav den 27 mars att följande gäller för alla län: ”Akut materialbrist på skyddsutrustning i kommuner (har ökat akut) och regioner (handsprit, munskydd och visir).” Materialbristen i kommunerna drabbar direkt hemtjänst och äldreomsorg.