Inrikes.

2020-09-17 10:04
  • Madelaine Seidlitz, Amnesty: ”Genomsnittet för de permanenta uppehållstillstånden i EU är fem år. Det finns ingen anledning att ha kortare än så.”
    Madelaine Seidlitz, Amnesty: ”Genomsnittet för de permanenta uppehållstillstånden i EU är fem år. Det finns ingen anledning att ha kortare än så.”
  • Annika Hirvonen (MP): ”Vi kan se en del oroande konsekvenser som inte uppmärksammats i kommittén.”
    Annika Hirvonen (MP): ”Vi kan se en del oroande konsekvenser som inte uppmärksammats i kommittén.”
  • Christina Höj  Larsen (V): ”Vi tänker inte gå med på att man gör den tillfälliga lagen permanent.”
    Christina Höj Larsen (V): ”Vi tänker inte gå med på att man gör den tillfälliga lagen permanent.”
Puffetikett
Dagens ETC

Hård kritik mot nya migrationsförslaget: ”Oroande konsekvenser”

Migrationskommittén skulle lösa hur framtidens migrationspolitik ska se ut. I praktiken kommer förslaget som nu ska läggas fram till regeringen i stora drag göra den tillfälliga lagen permanent.

”Det är inget parti som kan legitimera det här med att det är något som svenska folket vill ha”, säger Amnestys Madelain Seidlitz.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

26 förslag med olika partier som bildar majoritet bakom varje punkt, och bara ett parti som står bakom samtliga – och bara tre som regeringspartiet Miljöpartiet står bakom. Partiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen menar att kommittén inte utrett förslaget tillräckligt.

– Vi kan se en del oroande konsekvenser som inte uppmärksammats i kommittén. Intresset har bara varit om det här leder till att fler får stanna, eller att färre får stanna, säger hon.

Riskerar slå mot särskilt utsatta

Resultatet av kommitténs arbete är ett förslag som riskerar slå hårt mot flera särskilt utsatta grupper, som barn och hbtq-personer. Annika Hirvonen är också orolig för hur kraven för permanenta uppehållstillstånd i kombination med reglerna för familjeåterförening kan komma att drabba våldsutsatta kvinnor.

– Som det blir nu blir de kvinnorna beroende av att relationen inte tar slut, ända tills de får ett eget permanent uppehållstillstånd som kräver egen försörjning, vilket kanske är precis det de hindras från att göra. Man ger de här männen maktmedel, och kvinnorna hamnar i ett moment 22.

”Sorgligt och frustrerande”

Vänsterpartiets migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen är också besviken.

– Det känns sorgligt och väldigt frustrerande. I ett år har vi pratat om volymer och om att göra livet för människor på flykt så svårt som möjligt. Man har resonerat att om vi behandlar dem så illa som möjligt, då kommer de inte vilja leva här. Det är att blunda för det läge vi befinner oss i med historiskt många människor på flykt, säger hon.

Hon hoppas att Socialdemokraterna inser att det här förslaget inte kan läggas fram.

– Vi tänker inte gå med på att man gör den tillfälliga lagen permanent, säger hon.

Madelaine Seidlitz är jurist med ansvar för Amnestys arbete med flyktingar och migranter, och säger att Sverige nu lägger sig i bottenskiktet i en EU-jämförelse.

– Genomsnittet för de permanenta uppehållstillstånden i EU är fem år. Det finns ingen anledning att ha kortare än så. Det skulle också vara betydligt tydligare, klarare och mer logiskt att båda kategorier skyddsbehövande erhåller samma längd på uppehållstillstånd, säger hon.

Inte orsak till färre flyktingar

Hon ifrågasätter att det skulle vara den tillfälliga lagen som lett till att färre sökt asyl i Sverige.

– Att så många slutade komma till Sverige beror på att EU återupprättade sitt system med Dublinförordningen och gränsbevakning och kontroller.

Att förslaget kan utgöra grund för en långsiktigt hållbar lagstiftning tror hon inte är möjligt.

– Det är ingen som är nöjd med det här. Det är ett dåligt förslag, och det är inget parti som kan legitimera det här med att det här är något som svenska folket vill ha, säger hon.

Den tillfälliga lagen träder ur kraft den 19 juli 2021.