Inrikes.

2020-03-31 16:50
 • ”Under den senaste veckan har vi fått fler rapporteringar om liknande fall, där byggare ifrån både Polen och Baltikum drabbats av uteblivna jobbuppdrag, förlorad inkomst och resurser för att ta sig hem”, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm. Bild: Naina Helén Jåma/TT
  ”Under den senaste veckan har vi fått fler rapporteringar om liknande fall, där byggare ifrån både Polen och Baltikum drabbats av uteblivna jobbuppdrag, förlorad inkomst och resurser för att ta sig hem”, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.
 • Efter att många länder stängt sina gränser är flera baltiska byggarbetare fast i Sverige. ”Nu ser det ut som att jag får resa hem först i maj, vilket skapar ekonomiska problem för mig”, säger Dimitri. Bild: Odessa Fardipour
  Efter att många länder stängt sina gränser är flera baltiska byggarbetare fast i Sverige. ”Nu ser det ut som att jag får resa hem först i maj, vilket skapar ekonomiska problem för mig”, säger Dimitri.
Puffetikett
Dagens ETC

Baltiska byggare fastnar i Sverige när gränser stängs och färjor stoppas

För drygt en vecka sedan stängde Estland gränsen som en följd av coronavirusets framfart, tätt följt av grannländerna Lettland och Litauen som fattat samma beslut. Nu drabbas tusentals baltiska byggarbetare. En av de är Dimitri, 29 , som är fast i Sverige.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

– Mitt flyg blev inställt och färjorna till Estland har slutat gå, så jag kommer inte hem. Nu ser det ut som att jag får resa hem först i maj, vilket skapar ekonomiska problem för mig, men som tur är kan jag bo hos en vän i Nacka i väntan på en lösning, säger Dimitri till Dagens ETC.

Dimitri kommer ursprungligen ifrån Ryssland, men flyttade till Estland i ung ålder med anledning av den starka arbetskraft-relationen mellan Sverige och Estland. Han är en av många arbetspendlande byggjobbare som rekryterats till upprustningen av Nya Slussen. För några dagar skulle han alltså ha åkt hem, men blev istället kvar i Sverige. Och han är långt ifrån ensam, menar Byggnads ordförande Johan Lindholm.

– Under den senaste veckan har vi fått fler rapporteringar om liknande fall, där byggare ifrån både Polen och Baltikum drabbats av uteblivna jobbuppdrag, förlorad inkomst och resurser för att ta sig hem. Vi på Byggnads ser det här som en direkt konsekvens av dåliga arbetsförhållanden, där etablerade företag frångår sitt ansvar genom att anställa underleverantörer som kör utan kollektivavtal och trygga anställningar, säger Johan Lindholm.

”Modernt slaveri”

Många som ETC pratar med är rädda för att ge en kommentar och vill inte äventyra framtida jobb, en försiktighet som inte kommer som en överraskning för Byggnads ordförande Johan Lindholm.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Vi har länge varnat för det här. Många av de polska och balt­iska byggarna utsätts för ett modernt slaveri där de utnyttjas av underleverantörer som hotar dem från att gå med i facket. Tyvärr är det så att ett medlemskap i facket oftast leder till att man blir hemskickad och går miste om jobb. Just därför är det viktigt att ställa högre krav på huvudentreprenörerna och se till att de underlättar förutsättningarna för de utländska byggarna. Modernt slaveri hör inte hemma i Sverige och det vet de om, säger Johan Lindholm.

Jacob Birkeland arbetar som presschef på Skanska, en av huvudentreprenörerna som Stockholms stad anlitat för att utföra bygget och reparationen av Nya Slussen. Han är medveten om problemet men anser att huvudansvaret inte ligger hos dem.

– Vi på Skanska är noga med vilka vi samarbetar med och rekryterar endast seriösa underleverantörer vars uppgift är att garantera alla byggjobb­ares trygghet och säkerhet. Så i första hand är det de som ska erbjuda problemlösningar och stöd, säger Jacob Birkeland.

Hårdhudade

Trots den påfrestande situationen försöker Dimitri hålla humöret uppe.

– Jag och många av mina kollegor kommer ifrån betydligt tuffare förhållanden än så här, vilket gör att man utvecklar en slags överlevnadsmentalitet. Vi är vana vid motgångar, så jag tror att de flesta av oss försöker hålla oss lugna tills vi hittar en väg ut det här, säger Dimitri.

Länder som flest utländska arbetstagare kom från 2018

Polen: 46 396

Litauen: 7 387

Lettland: 7 319

Indien: 7 318

Tjeckien: 6 506

Det handlar om personer som har sin anställning i andra länder men som tillfälligt skickats till Sverige av sin arbetsgivare för att jobba.

Källa: Arbetsmiljöverket